čtvrtek 5. února 2015

Jak na pletenou čepici

Občas se mě ptáte, jestli mám popis na čepici, nikdy nevím, zda vás zaujal vzor nebo chcete opravdu popis. Tak proberu obojí, s tipy, jak na to, protože já pletu na míru.

Tento článek není pro úplné začátečníky. Počítám s tím, že umíte hladce, obrace, víte, co znamená ujmout či přidat oko. Návodů a škol na pletení je na netu dost, a proto to není mým cílem.
Jak to tedy dělám já. Vytvořit si vzor, který někde vidím a zvlášť v pletené verzi je jednoduché. Stačí si vzít jen čtverečkovaný papír, protože vše je to jen o řádcích a sloupcích. Věřím, že dnes na to budou i nějaké ty aplikace, protože na patchwork jsou.  Bohužel, neporadím, protože mně stačí ten čtverečkovaný papír.

V ukázce je vzor z čepice. Vždy je nutné si vyznačit opakování vzoru, abychom zjistili, kolik ok potřebujeme pro navazování vzoru. To je tehdy, když něco pleteme dokola. Což tady potřebujeme celkový počet ok dělitelný 4. Někomu asi vyhovuje vybarvit si čtverečky plně. Nevím, proč já si dělám pleteninu. :-)


A teď k čepici jako takové. Jak jsem psala, většinou moc podle nějakých návodů a popisů nepletu, tedy v současné době vůbec. Mám na to oko (aspoň na něco :-)), takže mně většinou stačí se podívat i na různě vyplétaný vzor a upletu ho.

Rozměry - na přízi je vždy napsáno, kolik ok a řad vytvoří čtverec 10 cm x 10 cm pleteniny. Vždy si tento zkušební čtverec pletu a pletu si ho nepatrně větší, abych přesně zjistila, jak to bude "v mých" rukách. Někdo více utahuje, někdo plete volněji.
Tak vím, kolik ok mám na 10 cm, kolik i na 1 cm. Patent pletu vždy na jehlicích o půl až jedno číslo menší než tu základní pleteninu.

Tvarování špičky - to je různé, já to pro své dítě musím mít naprosto přesně, protože má hlavu opřenou, ale u zdravých dětí je variací hodně a není nutné to mít na půlcentimetr přesně. Takže je možné to na konci jen stáhnout nebo si rovnoměrně na 4-6 místech ujímat nebo si vzít popis nějaké čepice a jen na ni použít barevný vzor, který budete chtít. :-)

Do patentu často provlékám gumičkovou nit, ale to jsou mé specifické potřeby, takže spíše tip, kdyby se vám něco vytahalo nebo bylo větší, tak jak si to upravit.
Jak vidíte, tak přízi vzadu neustále přetahuji a dělala jsem to tak i na žluté části, kdy jsem pletla s dvěma klubíčky žluté. Kdybych použila jednu přízi, tak by pletenina byla tenčí než zbytek. Kdybych pletla se dvěma najednou, tak by byla oka větší a vlastně i díry. Takhle ta pletenina zůstane stále stejná. Viz. další obrázek z líce.

Použila jsem pro ukázku tu čepici, kde jsem spletla vzor, protože je tam více té jednobarevné části, tak to jde lépe vidět.
A inspirovala jsem se na tomto finském blogu - http://piipadoo.blogspot.cz/2014/01/lisaa-noblea.html, a proto, pokud budete předávat dále, dejte prosím odkaz na mé stránky, aby šla vidět původní inspirace. Děkuji.

2 komentáře:

Děkuji za nakouknutí a předem velké díky i za případné komentáře.